Stel:  je verzamelt postzegels, sigarenblikken, boeken over katten, antieke weerstations of opgezette dieren. Waarschijnlijk zal niemand tegen je zeggen dat jouw verzameling nutteloos of onnodig is. Er bestaat zelfs een grote kans dat je een hele groep fans hebt die jouw passie steunen of in ieder geval accepteren.
Met mijn fascinatie om winkels en horeca zonder muziek in kaart te brengen ervaar ik zo nu en dan ietwat weerstand, fronsende wenkbrauwen en verbazende gezichten. Soms hoor ik de mensen zeggen: belachelijk, stom, gaat je toch niet lukken of iets in de sfeer van ‘Ja hoor eens, zo is het nou eenmaal!”
Gelaten negeer ik deze meningen en vervolgens krijg ik weer extra zin om mijn hobby uit te breiden.

Toch verwondert het mij dat we wij met z’n allen anno 2017 zover zijn gekomen dat muziek om ons heen net zo normaal is als kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen, overgewicht, vervuilende auto’s, zwerfafval, pinpas of schappen vol met pijnstillers. Wat is er toch aan de hand?
Volgens mij zijn er een aantal opties.

  • Al tientallen jaren lang wordt de mens muziek opgedrongen om hem afhankelijk te maken. Muziek genereert immers dopamine en dat is net zo verslavend als zout en suiker in het eten of drinken. Hierdoor gaan wij meer consumeren hetgeen meer geld genereert voor de industrie en diegenen die daar een voordeel bij hebben.
  • Muziek geeft je een geluksgevoel en dat hebben we vandaag de dag hard nodig want zo leuk lijkt het niet te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat muziek het immuunsysteem kan versterken, angst kan verminderen en het humeur van mensen beter in balans kan brengen. Dus zet je radio nog maar iets harder, want muziek is een natuurlijke drug voor geluk!
  • Muziek is leuk want het verbind je met anderen die daar ook van houden. Of het de wekelijkse oefenavond is van de plaatselijke fanfare de ‘schuiftrompet’ of een concert van een artiest is die jij bewondert. Je doet iets samen, je geniet en het geeft jou en anderen een prettig gevoel.
  • Het is de invloed van de illuminatie die een voorstander is van het vernietigen van de nationale identiteit en nationale trots. Zij beogen een wereldlijke wanorde o.a. middels muziek. Deze wordt gemaakt door gerespecteerde artiesten. In die liedjes worden versleutelde ‘boodschappen’ over ons verspreid.

Of is het dat hedendaagse muzikale bombardement normaal geworden net als files op zondag, plasticsoep, opgedrongen reclameblokken tijdens tv-programma’s, verkeershufters, flitspalen of fruitvliegjes?
Wie het weet mag het zeggen!