Wanneer je nog plannen hebt om op het strand weer eens lekker uit te waaien en van de rust te genieten dan raad ik je aan daar niet al te lang mee te wachten. Nu is er nog een oase van rust met zo nu en dan een lekker windje, briesje, en de zilte lucht die je nergens anders ruikt, en iets wat in Nederland langzamerhand een zeldzaamheid is geworden: een bijna lege horizon! Waar vind je dat nog?

Maar dat duurt niet zo lang meer want met een paar mooie dagen en weken ontspruiten de strandpaviljoens als ware het paddenstoelen in de herfst. En bijna allemaal tegelijkertijd. Op zich is daar niets mis mee want een dagje zonnebaden en relaxen doet iedereen goed, zelfs mij. Echter, tussen april en oktober kom ik daar niet meer.
Vanaf het strand van Bloemendaal tot en met Zandvoort puilt uit bijna elk paviljoen een soort van deinende dreunendrek waarvan zelfs een blinde geleidehond de weg kwijt raakt. En bijna allemaal met dezelfde meuk, soms wat relaxter maar altijd kneiterhard. Dus na het zonbakken ff napilsen, laat staan afpilsen is voor mij totaal onmogelijk. Dus wat doe ik dan? Doorlopen! Tot en met het naaktstrand, want daar was vorig jaar nog 1 strandtoko waar geen meuk, bagger of stampmuzak was. En heel rustig zelfs want naaktlopers zijn geen herriemakers! Alleen met de kleren aan val je dan weer op.

Wat ik ook fascinerend vind is dat er wekelijks duizenden clubjes mensen bij elkaar komen om in sfeervol ingerichte ruimten op halfzachte kunststof matjes naar een cd met kabbelende brandingsgeluiden te luisteren. En daar ook nog eens voor betalen, terwijl je er niet eens een wijntje of kaasje of bitterbal bij geserveerd krijgt!
En zijn dat dan ook diezelfde mensen die zomers op het strand bij die paviljoens liggen? Of leer je tijdens die platte-matjes-sessie jouw persoonlijke incasseringsvermogen op te rekken?