Plukkende snaren

Waarschijnlijk kan deze beste meneer of mevrouw er ook niets aan doen dat hij niet speelt bij een gerenommeerd orkest want dan wordt er pas echt muziek gemaakt en nu niet. Echt niet. Waar ik me dus aan stoor is dus dat deze afgestudeerde muzikanten hun  weg hebben gevonden naar de Hilversumse studio’s om hun ‘kunsten’ (gaap) te vertonen.  Misschien is het jou nog niet opgevallen maar de laatste jaren hoor je te pas en te onpas muziek (!) onder het beeld om het programma spannender of interessanter te maken. Deze muzikant heeft volgens mij een keyboard gekocht en het geluid waarschijnlijk vastgeplakt op de ‘plingplongpluk’ sound gezet. Waarschijnlijk nr. 234. Bij dit geluid moet je denken aan een harp of viool waarbij het lijkt alsof iemand constant aan de snaren aan het trekken is. Pizzicato heet dat in de officiële muziekterm en dat doe je dus niet met een strijkstok maar louter met de vinger. “Plukken” wordt dat ook wel genoemd. Strauss heeft een compositie daarvan gemaakt: de pizzicatopolka, je herkent hem wel.
Een programma als bijvoorbeeld ‘Heel Holland bakt!’ is daarmee doordrenkt. Wanneer er een cake of taart in elkaar dreigt te storten hoor je dus steevast nr. 234. Waarschijnlijk kan deze net afgestudeerde conservatoriumstudent er ook niets aan doen omdat hij slechts de opdracht krijgt dat de ‘sound’ absoluut niet aanwezig mag zijn want het gaat om de ingezakte cake of taart. Dus worden wij al jarenlang opgezadeld met plingplangplong. Zo saai en volgens mij ook typisch Nederlands!
En waarom doen ze dat niet bij het journaal of een aflevering van The A-Team? Dat wordt het pas echt boeiend! Neen, voor Heel Holland Zakt is een beetje nutteloos geluid al voldoende. Met plezier kijk ik dus nog steeds naar het programma ‘Ontdek je plekje’ waar echte violen te beluisteren zijn.