Het moet zo’n 20 jaar geleden zijn geweest toen ik voor het eerst van 4’33” hoorde, gecomponeerd door John Cage. De eerste minuut begon ik te twijfelen aan de radio, daarna aan mijn boxen en tenslotte aan de radio-uitzending. Toen ik daarmee klaar was kwam het verlossende woord van de presentator die de luisteraar uitlegde waarnaar we hadden kunnen luisteren. Een brede grijns kwam op mijn gezicht. Wat fantastisch, wat een uitvinding, wat een lef. Vervolgens ben ik meer van deze muzikale ‘grapjas’ John gaan beluisteren. Spike Jones vond ik al geweldig maar dit was echt het toppunt van muziek, namelijk geen muziek gedurende 4 minuten en 33 seconden en dat gewoon in de concertzaal en op de radio! Totale stilte in een stuk voor de piano waarbij slechts het toevallig aanwezige en niet geënsceneerde omgevingsgeluid zoals gekuch van het publiek, schuifelende voeten, voorbijrijdende auto’s of dergelijk hoorbaar is. Wat mij betreft mogen er er veel meer van dit soort uitvoeringen op de radio komen.

ZONDER MUZIEK Jaargang 1 januari – februari 2018

Wat vind je van:

– de straatmuzikant die speelt 93’16”
– de marinierskapel 53’46”
– de Bigband 163’52
– Close harmony 47’13
– Deathmetal  589’02
– Volksmuziek 633’15
– Punk 5555’16”
– Kinderlied 66673’45”
– Operette 623″55″
– maar het meeste plezier doe je mij met het 
wiegeliedje baby die slaapt

Maar wel in de gids vermelden en op welke zender want dan kan je precies lezen wanneer dat bijna nutteloze apparaat eindelijk weer eens aan kan!